top of page

Op deze pagina vindt u ervaringen van (ex-)patiënten uit de praktijk. Hierbij wil ik graag vermelden:

* Er zijn veel meer mensen, die helemaal van de tinnitus af zijn of bij wie het naar de achtergrond is verdwenen, maar van wie hier         helaas geen verhaal staat. Veel mensen vinden het lastig om hun verhaal op papier te zetten. Tevens vergeet ik vaak te vragen of mensen iets willen schrijven.

* Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven in de praktijk te komen, behandel ik de meesten niet door tot de tinnitus geheel verdwijnt. In overleg stoppen we vaak als mensen aangeven dat ze er op dat moment prima mee kunnen leven als het zo blijft. 

   Vaak dooft het in de loop der tijd verder uit en kan het uiteindelijk helemaal over zijn.

Wanneer de emmer vol is …

Vorig jaar 1 januari is een dag om nooit te vergeten. Ik lag in bed en hoorde een gek geluidje in mijn rechteroor. Een gekke piep wat me deed denken aan een fluitketel.

Ik dacht dat het van beneden kwam en rende de trap af. Ik kon het niet plaatsen totdat ik mijn handen op mijn oren legde en me realiseerde dat het uit mijn rechter oor kwam.


Op dat moment zakte ik letterlijk van paniek in elkaar omdat dat ik dacht  tijdens oud en nieuw gehoorschade opgelopen te hebben.  Ik had die avond een paniekaanval die bijna de hele nacht duurde. Ik begon het internet af te struinen naar oorsuizen/ tinnitus en raakte in een fuik van negatieve informatie. Deze overload aan negatieve informatie zorgde ervoor dat ik uiteindelijk niet meer functioneerde en als gevolg daarvan ook niet meer kon werken. Het beheerste mijn leven.


Mijn zoektocht naar ‘’genezing” ’begon. Mijn huisarts kon mij niet verder helpen omdat hij geen fysieke schade aan mijn oren geconstateerde. Het zou wel vanzelf overgaan. Niet dus. Via een vriendin, die zelf al een aantal jaar tinnitus heeft, kwam ik terecht bij Sandra. Voordat ik een fysieke afspraak met haar had ,heb ik eerst haar boek ‘’ Tinnitus er is iets aan doen” gelezen. Dit boek heeft mijn tinnitus en zelfs mijn leven heel erg veranderd.


Tijdens het lezen van het boek werd mij gaande weg helder dat er weliswaar een aanleiding was voor het ontstaan van mijn tinnitus (de vuurwerkknallen) maar dat het causale verband, bij het ontstaan van tinnitus, ligt in de manier van leven. De vuurwerkknallen waren slechts de druppel die de emmer deed overlopen.


Ik ben van nature en nogal bezige bij. Ik neem mijn werk en hobby’s uitermate serieus. Naast mijn werk en hobby’s hou ik van uitdagingen en besloot ik vorig jaar ook een nieuwe studie te gaan volgen. Aangezien de zesjes cultuur niet bij mij past wilde ik ook in mijn nieuwe studie uitblinken. Ik realiseerde me binnen een aantal weken al dit dat eigenlijk niet samen ging. Mijn werk, de studie, zes keer per week crossfitten en het oprichten van een nieuw bedrijf zorgden er ongemerkt voor dat ik overspannen raakte.


Vanaf dat ik ongeveer 12 was heb ik mijzelf voortdurend uitgeput in zowel fysieke als mentale zin. Het altijd “aanstaan” en rust nemen als een soort verspilling zien resulteerden in het opgebrand raken.


Sandra heeft mij vooral gewezen op het luisteren naar lijf en geest. Nu ik ruim een jaar verder ben is de tinnitus op de achtergrond aanwezig; score 2 van 10. De tinnitus is nu onderdeel van mij. Ik kan er veel beter mee omgaan en ik word letterlijk terug gefloten als ik teveel hooi op mijn vork neem. Mijn rust pakken en aarden is van groot belang want we leven in een overprikkelde maatschappij.

201 weergaven

Al sinds jaar en dag ben ik gewend aan een brommend suisje in mijn rechteroor.

Het zal wel een kwestie van gehoorschade zijn, dacht ik. En ach, hier is mee te leven.

Tot zo'n 11 maanden geleden.

Tijdens een kloosterretraite ervoer ik het geluid in mijn oor ineens anders.

Het was een irritante piep die de stilte (die heb je in het klooster) overheerste.

Waarschijnlijk was dit al een tijdje zo, maar werd ik mij er daar pas echt van bewust.

Na deze kloosterervaring merkte ik de hinderlijke piep steeds vaker op.

Vooral 's-avonds op de bank was ie overheersend aanwezig.

Een paar maanden later heb ik vanwege (terugkerende) nek-, schouder- en hoofdpijnklachten een fysio bezocht.

Hij stelde voor mijn nek te kraken. Dat ging met behoorlijk wat geweld en ik was naderhand erg duizelig.

Die avond was de piep in mijn oor niet te harden. De piep overstemde alles. Volgens de fysio een goed teken want dat betekent dat er iets in werking is gezet.

Echter, na nog een paar sessies bij de fysio (met uiteraard een verbod op het kraken van mijn nek) bleef de piep bovenmatig irritant aanwezig.

Ik raakte steeds meer gefocust op de vreselijke piep, kreeg stress en was bang dat er geen vooruitzicht zou zijn op verbetering.

Bij het maken van een afspraak met de dokter wist de doktersassistente mij meteen al te vertellen dat dit een lastig verhaal zou worden en dat er waarschijnlijk weinig aan is te doen.

Niet bepaald hoopgevend. De paniek begon een beetje toe te slaan. Het werd tijd om zelf op internet op zoek te gaan naar een strohalm.

Gelukkig kwam ik op de site van tinnitus-concept terecht met hoopvolle verhalen van cliënten, een mooi persoonlijk verhaal van Sandra en verrassende inzichten.

Dit was een poging waard!

Voordat je een intakegesprek krijgt, moet je door een vragenlijst heen. Daarmee krijgt Sandra een goed beeld van jou en je klachten en je krijgt een uitgebreide terugkoppeling.

Haar uitleg vond ik erg verhelderend en geloofwaardig. Het leek er sterk op dat mijn persoonlijkheid (overgevoelig, snel overprikkeld, controlefreak, perfectionistisch) in combinatie met mijn gespannen en overbelaste nekspieren leiden tot overprikkeling van mijn hersenstam wat zich vervolgens uit in een piep in mijn oor.

Ik kreeg meteen goede tips mee en werd me ervan bewust dat ik meer balans moest aanbrengen in mijn leven. Ik ben afspraken met veel prikkels gaan afzeggen en ging zo veel mogelijk even rusten (op bed liggen) wanneer de piep erg was. Het viel mij namelijk al op dat de piep 's-ochtends wanneer ik wakker werd altijd minder aanwezig was. Dus rust was blijkbaar heilzaam.

Haar behandelingen zijn magisch. Sandra masseert nog echt! Heel specifiek en grondig en anders dan anders. Ook best heftig. Met super verrassend resultaat. Veel meer ruimte in mijn nek en de piep begon te veranderen. Niet meer altijd even sterk aanwezig. Langzaam maar zeker leek ik er meer controle over te krijgen. Het machteloze gevoel begon langzaam maar zeker te verdwijnen. Ik begon na verloop van tijd te merken wanneer de piep erger werd. Na een etentje of feestje met veel mensen, na fysieke inspanning, na veel achter de laptop zitten. Dit betekende dus ook dat de piep op andere momenten minder erg was. Langzaam maar zeker verdwijnt de piep steeds meer naar de achtergrond. Natuurlijk is ie er soms nog wel, maar de meeste tijd ervaar ik m niet. Wat een wereld van verschil. En dat dankzij het bewust zijn van de triggers die bij mij tot tinnitus leiden, de mogelijkheden om hier zelf wat aan te doen (koop ook haar boek) en de gouden handen van Sandra.. Mijn dank aan Sandra is groot en ik gun andere mensen die met deze klachten kampen (misschien nog langer en nog erger) dat ze bij Sandra weer vertrouwen krijgen en de juiste handvaten om een leven te kunnen leiden zonder tinnitus in de hoofdrol.

248 weergaven

Hoi Sandra.


Je bent een bijzonder mens.

Je hebt zoveel duidelijk gemaakt, ook weer met deze mail.

Bijzonder om iemand tegen te komen die meer over mij weet dan ikzelf.

En je hebt het zo bij het rechte eind.

Ik voel nu al van alles op een plekkie zakken.

Ik ga met veel positieve gevoelens mijn brandjes blussen en ben er zeker van dat dit mij veel gaat brengen.

Ontzettend bedankt voor je wijze raad en daad.

Mocht ik ergens tegen aan lopen, ik weet je te vinden!


Liefs, anoniem

197 weergaven
bottom of page