top of page

FAQ

  • Hoe zit het met vuurwerk en tinnitus?
    Tinnitus ontstaat niet door gehoorschade, maar is een symptoom van overprikkeling van de hersenen. Had je eerst geen tinnitus en na vuurwerk wel, dan is dat net als wanneer je (vroeger) na de disco buiten kwam of (tegenwoordig) na het bezoeken van een luidruchtig evenement/feestje (veel prikkels). Meestal zakt dit weer binnen 24 uur. Blijft het geluid langer aanhouden, dan heeft waarschijnlijk de spreekwoordelijke emmer al vol gezeten (bijvoorbeeld door (positieve of negatieve) stress, gespannen nek-/schouderspieren, slaapgebrek, verkoudheid, hormonen, ongezonde voeding, etc.) en was dit de laatste druppel die de emmer deed overlopen. ​ Had je al tinnitus en is het na vuurwerk verergerd, weet dan dat dit slechts tijdelijk is en in de loop van de week waarschijnlijk weer afzakt. Factoren die bij deze verergering een rol kunnen spelen zijn o.a. het vuurwerkgeluid (harde prikkels), opgetrokken schouders en kiezen op elkaar klemmen (extra prikkels via de spieren; door angst voor geluid/verergering, kou etc.), gedachten, slaapgebrek, verstoord bioritme, etc. ​ Het is wel verstandig om oordopjes in te doen om je gehoor te beschermen, maar wees niet bang voor (extra) tinnitus! Angst is een slechte raadgever...
  • Hoe kan het, dat ik zomaar tinnitus krijg terwijl ik er juist bang voor was door alle verhalen in de media?
    De laatste tijd is er meer aandacht voor tinnitus in de media; helaas nog steeds met verouderde theorieën en vooral negatief, waardoor mensen er bang voor worden. Als het heel erg stil is, kan iedereen (die geen tinnitus heeft) ergens in de verte wel een zacht ruisje horen. Door er steeds op te gaan letten of je iets hoort, kun je het geluid meer naar voren halen. Wordt een geluid iets harder en je gaat ook nog eens op internet informatie zoeken en je leest allerlei ‘horrorverhalen’, dan gaan je gedachten er mee aan de haal en maak je van een mug een olifant. Wat je aandacht geeft, groeit en beland je in een vicieuze cirkel. Je prikkelt jezelf steeds meer: de gedachten worden negatiever, de spierspanning stijgt, stresshormonen komen in het spel, je kunt verkeerd gaan ademen waardoor je angstig wordt en in paniek kunt raken (chronische hyperventilatie). Om te checken, of u chronisch hyperventileert (dit is iets anders dan acute hyperventilatie), kunt u een test doen op: meetinstrumentenzorg.nl/instrumenten/nijmeegse-vragenlijst-ook-nijmeegse-hyperventilatieschaal Besef, dat er in feite niets aan de hand is en dat je in dit geval de tinnitus zelf hebt opgewekt of versterkt. Je kunt er dus ook weer vanaf komen, door de focus te verplaatsen naar alles behalve het geluid in je hoofd en weer ‘gewoon’ door te gaan met leven. Mocht u op de hyperventilatietest boven de 18 punten scoren, dan is een goede tip “werkboek hyperventilatie, angst en paniek” van Katrien Geeraerts.
  • Kun je tinnitus krijgen door oververmoeidheid of burn-out?
    Jazeker! Je kunt tinnitus krijgen en mede daardoor burn-out raken, maar je kunt ook tinnitus krijgen als je burn-out bent. Er zijn veel overeenkomsten. Bij beiden word je 'stilgezet' en/of 'teruggefloten' om naar jezelf te gaan luisteren. Tinnitus komt niet uit de lucht vallen. Vaak zijn het mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, alles onder controle willen hebben, goed zijn voor de medemens zijn en zichzelf op de tweede plaats zetten. Dit zijn enkele ingrediënten, waardoor lichaam en geest overbelast worden en er steeds minder herstel plaatsvindt en het systeem altijd ‘aan’ blijft staan. Op een gegeven moment is de emmer vol en hoeft er nog maar een kleinigheid te gebeuren – hoofd stoten, oren uit laten spuiten, een luid feestje of iets dergelijks – en de emmer stroomt over. De hersenen zijn overprikkeld en geven signalen (tinnitus) af om aan te geven, dat er iets moet gebeuren om weer rust in het systeem te krijgen. Dit in het kort. Een uitgebreide uitleg staat in mijn boek.
  • Kun je tinnitus krijgen door een (nek)trauma?
    Jazeker. Mocht je een fysiek trauma gehad hebben zoals een bal tegen het hoofd krijgen, op de grond gevallen zijn, het hoofd flink gestoten hebben of een ongeval met bijvoorbeeld de auto of fiets, dan kun je daar tinnitus van krijgen. Meestal is het trauma de druppel die de emmer doet overlopen. Als de nek-/schouderspieren stijf en/of pijnlijk voelen of u bent beperkt in het draaien van de nek, zou u in ieder geval eens naar een goede fysio-/manueeltherapeut kunnen gaan, om alles goed los te laten maken. Laat in ieder geval de volgende spieren en wervels checken: De bovenste 3 wervels (rotaties, flexie, lateroflexie,) en spieren: Trapezius, Levator, Splenius, Suboccipitale spieren, Sternocleidomastoideus, Pterygoiden, Masseter en Temporalis. Het losmaken van specifieke spieren kan al verlichting geven, doordat er dan minder prikkels naar de hersenen worden gestuurd. Laat boven in de nek nooit manipuleren (kraken). Mocht u (tevens) last hebben van de kaakgewrichten, dan kunt u het beste gaan naar iemand, die Crafta of orofaciale therapie doet (specialisatie kaakgebied). In mijn boek staan heel veel inzichten, tips en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Op deze pagina vindt u filmpjes van de oefeningen: www.tinnitus-info.nl/oefeningen
  • Kun je ook van tinnitus herstellen als het is ontstaan door geluidsoverlast?
    Het is vaak wel mogelijk om te herstellen als je tinnitus hebt gekregen - direct of korte tijd daarna - na geluidsoverlast zoals een festival, vuurwerk, feest. De meeste mensen kennen het wel, dat je een piep of harde ruis hoort, nadat je uit een ruimte met veel lawaai bent gekomen. Dit komt omdat de hersenen overprikkeld zijn door de herrie en alles wat je ziet, dat het nog even ‘nadreunt’. Als je verder in balans bent, herstelt het zich weer. Maar heb je de spreekwoordelijke emmer al vol zitten, dan kan dit de laatste druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen. Geluidsoverlast betekent een overdosis prikkels. Bij iedereen in mijn praktijk (op 1 na), die tinnitus heeft overgehouden aan geluidsoverlast, heeft de emmer inderdaad vol gezeten. Het is dus belangrijk om weer balans in je leven te krijgen, zodat je niet zo snel overprikkeld bent. Hierbij kan mijn boek helpen.
  • Hoe kan mijn tinnitus ineens veel erger zijn, terwijl het vele jaren op de achtergrond was?
    Je kunt vele jaren tinnitus hebben, die ergens op de achtergrond aanwezig is en die ineens 10 keer erger is. De tinnitus, die op de achtergrond was, kan in stand zijn gehouden door bijvoorbeeld gespannen spieren (bijvoorbeeld door kantoorwerk en/of de schouders altijd – ongemerkt – opgetrokken te houden) of een langdurig licht stressniveau. De spreekwoordelijke emmer stroomt dan altijd net over. Komt er dan een heftigere prikkel bij (oren uitspuiten, ziekte, vaccinatie, hoofd stoten, ongeval, overlijden van een naaste, ruzie, verhuizing, ander werk of wat dan ook), dan kan de emmer ineens veel heftiger overstromen; meer prikkels en dus ook meer geluid.
bottom of page