top of page

ABOUT

Foto%20achterzijde%20boek_edited.jpg

De therapeut

Sandra posthumus

Fysiotherapeut

Tinnitus-expert

Boekpresentatie.jpeg

In 1995 vertrok ik trots met mijn diploma Fysiotherapie op zak naar Duitsland om er te wonen en werken, aangezien er destijds een overschot aan fysiotherapeuten was in Nederland. Enkele jaren later kreeg ik een nieuwe buurvrouw, die destijds behandeld werd door mijn latere werkgever; een fysio-/ manueeltherapeut. Zijn behandeling had invloed op haar Tinnitus en toen ze mij vroeg of ik dat ook kon behandelen, moest ik wel even slikken. Ik dacht destijds – net als de meeste mensen – dat Tinnitus een oorprobleem was en dat je daar niets aan kon doen; maar wie niet waagt, die niet wint. Ik behandelde haar op mijn eigen manier en wonder boven wonder was ze daarna een hele tijd verlost van de herrie!  Een aantal jaren daarna werd ik zelf 1 á 2 dagen volledig doof aan 1 oor en had korte tijd een vreselijke piep in het oor. Achteraf gezien ben ik erg blij met deze ervaring, omdat ik me daardoor een klein beetje voor kan stellen wat mijn patiënten door kunnen maken. 

In 2008 besloot ik -na 13 jaar- Duitsland achter me te laten en met mijn kinderen naar Nederland terug te keren. In de praktijk waar ik kwam te werken, specialiseerde ik me steeds meer in klachten van het hoofd- en nekgebied. Uit interesse vroeg ik standaard aan mijn patiënten of ze ook last hadden van oorsuizen; dit bleek ontzettend vaak voor te komen! Degenen, die hiervoor bij een (KNO-)arts waren geweest, kregen allemaal te horen: “er is niets aan te doen; leer er maar mee leven”. Gelukkig heb ik veel van deze mensen van de nekklachten en Tinnitus af kunnen helpen.

In deze periode kwam ik door de ziekte van Lyme bij een natuurgeneeskundige terecht en herontdekte mijn interesse in het niet-reguliere. Vervolgens volgde ik 3 jaar een opleiding natuurgeneeskunde en verscheidene niet-reguliere cursussen naast mijn gewone werk en cursussen als fysiotherapeut, waardoor ik op een andere manier naar mensen en hun klachten ben gaan kijken. Sindsdien behandel ik geen symptómen meer, maar ménsen met symptomen en kijk daarbij van verschillende kanten – zowel oosters als westers - hoe het heeft kunnen ontstaan.

Toen ik in 2014 Burn-out raakte en een jaar niet heb kunnen werken, besefte ik dat ik niet deed wat ik echt wilde. Een eigen praktijk was altijd een droom, maar er liepen heel wat spreekwoordelijke “beren op de weg”. Door een flinke duw in de goede richting besloot ik uiteindelijk het roer om te gooien en voor mezelf te beginnen. Voor mij was meteen duidelijk, dat dit een Fysiotherapiepraktijk voor mensen met hoofd- en nekklachten zou worden en dan specifiek Tinnitus, omdat ik wist dat je er vaak wel iets aan kunt doen en er ontzettend veel mensen mee kampen. Op 9 april 2016 was de eigen praktijk met het “TinnitusConcept” een feit en startte ik een eigen onderzoek om meer te weten te komen over alles wat met Tinnitus samen zou kunnen hangen. 9 Maanden na de opening stonden er al meer dan 60 mensen met Tinnitus uit het hele land op de wachtlijst!

Intussen heb ik meer dan 1100 vragenlijsten geanalyseerd en vrijwel net zoveel mensen met Tinnitus onderzocht en behandeld. Nu blijken veel mensen met Tinnitus dezelfde eigenschappen te hebben als mensen die Burn-out raken. Hierdoor werk ik dus vaak met patiënten, die zo’n beetje hetzelfde in elkaar steken als ik; hoe mooi is dat! Gelukkig ben ik zelf door schade en schande wijzer geworden en kan ik voor mijn werk dus ook nog eens uit eigen ervaring putten.

Er valt veel winst te behalen als mensen inzicht krijgen in het mogelijke ontstaan van Tinnitus en er ook actief mee aan de slag kunnen. Fysiotherapie alléen schiet vaak tekort en in de praktijk heb ik meestal te weinig tijd om mogelijk achterliggende oorzaken verder uit te diepen. Om meer uit de behandelingen te kunnen halen besloot ik dan ook een boek te gaan schrijven, zodat mensen er thuis mee aan de slag zouden kunnen gaan. Daarnaast wilde ik ook mensen die niet in de buurt van Vledder (Zuidwest Drenthe) wonen, de kans geven om iets aan hun Tinnitus te kunnen doen zonder naar mijn praktijk te hoeven komen.

Uit ervaring weet ik, dat er vaak wél iets aan Tinnitus te doen is en daarom hoop dan ook dat de standaard-uitspraak “leer er maar mee leven, want er is niets aan te doen” snel verleden tijd wordt. Daarnaast wil ik de komende jaren nog veel Tinnituspatiënten blij maken met wat meer rust in het hoofd en verder onderzoek doen -wellicht in samenwerking met andere professionals- om Tinnitus nog beter te kunnen behandelen!

bottom of page